Ørnberg Vin: Guld og grønne druer
Den eventyrlige fortælling om, hvordan vingården på Sjællands Odde blev en realitet.
Jubelen blandt den lille delegation fra Odsherred er ikke til at tage fejl af. Ørnberg Vins søde dessertvin ”Mynster” - dyrket på en skråning på Sjællands Odde – har netop vundet guld ved Dansk Vinshow 2011 i Forum. Kåret af vinskribenter og sommelierer fra Frankrig, Tyskland og Danmark.
Prisen er en kæmpe anerkendelse af den enorme seriøsitet omkring vinproduktion, som Anders Ørnberg Eriksen og Niels Esbjerg Jensen har udvist, lige siden de grundlagde deres vingård i Odsherred 4 år tidligere. Stoltheden bliver ikke mindre af, at prisen overrækkes af en af Danmarks største vinpersonligheder, Peter Sisseck, som er blevet fløjet ind fra Spanien.
- Det var en stor glæde at finde ud af, at også professionelle vinkendere sætter pris på vores vin. Det gav os en ekstra tro på, at det vi gør, er rigtigt, husker Niels.
Da regnen bragte lykke
Året forinden er der imidlertid intet, som tyder på en kommende guldmedalje til Ørnberg Vin. Kalenderen fortæller om sensommer og høje temperaturer, men virkeligheden er en ganske anden. Mørke skyer har trukket sig sammen over Sjællands Odde.
Anders og Niels kigger hver dag bekymret ud over deres vinmark, mens regnen bare siler ned i én uendelighed. Det har den gjort i næsten 7 uger, og årets vinhøst er i alvorlig fare for at blive ødelagt af gråskimmel, som kommer af for megen fugt.
Og ganske som frygtet gør gråskimlen langsomt men sikkert sit indtog hos de usprøjtede druer. Men netop som alting ser allermest sort ud, vender lykken: Gråskimlen viser sig at være af den ædle slags, hvilket betyder, at Ørnberg Vin som noget helt specielt for året kan producere en ædelsød dessertvin - den senere guldmedaljevinder "Mynster". Og således går det til, at den ustadige danske sommer i 2010 er med til at skabe grobund for én af de største succeshistorier inden for dansk vinproduktion.
Foto:John Olsen
Optimale forhold for vindyrkning
Foråret 2012. Marts viser sig fra sin allerbedste side. Lyset brager ned fra himlen med en næsten sydlandsk intensitet på den skrånende vinmark.
Her på Sjællands Odde - med Kattegat og Sejerøbugten på hver sin side - møder vi Anders og Niels, Ørnberg Vin’s to 44-årige grundlæggere og barndomsvenner. Midt imellem tusindvis af vinstokke der slynger sig snorlige ned ad skråningen, vælder ordene frem og er ofte tæt på at vælte over hinanden. Så stor er entusiasmen hos Niels over de noget nær optimale forhold for vindyrkning:
- Vi har hele tiden troet på, at det unikke klima, geologien, og det at vi ligger tæt ved kysten på Sjællands Odde, gør os i stand til at frembringe unikke vine. De bedste druer er dem der modner langsomt, og det er næsten perfekt her på Odden, lyder det.
Og forholdene er vitterligt enestående. Den 1 ha store vinmark er beliggende på en sydskråning i et af Danmarks luneste og solrigeste områder med vand på begge sider. Fra marken er der en flot udsigt over Sejerøbugten, som giver en høj lysindstråling og modvirker problemer med frost i det sene forår og det tidlige efterår. Jordbunden er optimal for vindyrkning: Let, veldrænet og med mange sten. Det er her i disse helt specielle omgivelser, at Anders og Niels har realiseret deres drøm om en vingård.
Foto:Ørnberg Vin
Fra skepsis til succes
Historien om Ørnberg Vin tager sin begyndelse i 2007, hvor Anders og Niels grundlægger deres vingård på Hvidelykkegaard. Her bliver de første 2.200 vinstokke med fortrinsvis grønne druer af sorterne Solaris, Ortega, Phoenix og Siegerrebe plantet i maj måned. Målet er fra starten krystalklart: Der skal laves friske, elegante, hvide og mousserende kvalitetsvine:
- Det er ikke længere nok med historien om, at dansk vin sjældent er drikbar vin. Det stadie er vi ved at komme over. Det skal være en kvalitetsoplevelse, når flasken åbnes og drikkes, siger Niels.
Det ambitiøse vinprojekt får en blandet modtagelse fra omgivelserne i den spæde begyndelse:
- Flere af vores faste kunder i gårdbutikken på Hvidelykkegaard syntes, at det lød spændende med planerne om en vingård. Men lige så mange mente, at vi var godt tossede at investere så mange penge og mere end 1000 årlige arbejdstimer i et så filantropisk projekt – vel at mærke ved siden af vores fuldtidsjob, husker Anders.
Anders og Niels tager imidlertid de negative reaktioner med ophøjet ro, og de er fra starten fuldkommen kompromisløse i deres tilgang til at producere vin. Omhyggelig udvælgelse af højkvalitetsdruer, optimal pasning og beskæring af planterne samt ihærdigt arbejde med at fremselske det friske og personlige udtryk i vinene, er en selvfølge for de to ambitiøse vinbønder, som løbende dygtiggør sig gennem sparring med en række tyske vinavlere fra det repekterede vinhus Weingut Johanninger.
Allerede i 2009 bliver al skepsis sat til skamme, da Ørnberg Vin med stor succes producerer sine første to hvidvine:
- Druerne var perfekt modne, med rekordhøje sukkerudbytter og en fin syre. Begge vine blev udsolgt i løbet af en måned, stort set uden at vi havde lavet markedsføring, husker Anders med stolthed i stemmen.
Foto:Ørnberg Vin
Entusiasme og nedarvet talent
Ørnberg Vins to første hvidvine får navnene Jørgen og Paulus. Opkaldt henholdsvis efter Niels' innovative far, som begyndte at dyrke bl.a. blåbær allerede i 70´erne, og Anders' farfar, som var en af Danmarks første bevidste økologer.
Historien vidner om to slægter med sans for at få det optimale ud af afgrøderne. Anders og Niels er begge uddannede agronomer og har arbejdet med landbrug siden barndommen. Niels har i over 12 år dyrket frugt, bær og grønt til sin gårdbutik, Hvidelykkegaard. Samtidig har Anders været passioneret hobby-vinavler siden 1998. Det har givet ham en uvurderlig erfaring med at få afprøvet en række interessante vinsorter til det danske klima.
Foto:Ørnberg Vin
Ambitiøse fremtidsplaner
Ørnberg Vin er i dag et velfungerende familieprojekt, hvor også grundlæggernes koner deltager entusiastisk, når nyplantningen i starten af maj kræver ekstra hjælp. Antallet af vinstokke på marken er siden 2007 vokset til ca. 3700 og planen er, at vinmarken i 2012 udvides til 2 hektarer, så man fremover kommer til at køre ned ad Drusbjergvej med vinmark på begge sider.
De grønne druer til hvidvin vil fortsat være i overtal, og Anders og Niels planlægger desuden at plante de berømte druesorter Sauvignon Blanc og Pinot Noir til produktion af mousserende vine. Når vinstokkene i 2016-2017 er i fuld produktion, vil der kunne produceres ca. 8000 liter vin om året på arealet.
Tilbage på vinmarkens skråning i marts-solens klare skær kan Anders derfor med stor fortrøstning kigge ind i krystalkuglen og spå om fremtiden:
- Ambitionen har hele tiden været at skabe en stor og velfungerende vingård med egen produktion, kælder og salgslokaler. Og ud fra vores forberedelser, vores viden, vores erfaringer med de rigtige druesorter og vores samarbejde med vores tyske partner, mener vi godt det kan lade sig gøre at etablere en rentabel vinproduktion i Danmark. Vel at mærke en produktion, der også vil være respekteret i Europa for sine vine.
Af Thomas Bilde
Drusbjergvej
4583
Længdegrad : 11.422599
Breddegrad : 55.956158