App | Istid | Geopark Odsherred | Sjælland | Danmark

App genopliver gletsjere og mammutter

Foto: Media Farm

Forestil dig at stå på toppen af Odsherreds højeste udsigtspunkt, dreje 360 grader rundt og opleve landskabet foran dig som det har set ud både under og efter istiden. Geopark Odsherreds app til iPhone og iPad gør det muligt at rejse op til 25.000 år tilbage i tide

Bilen hopper og danser lystigt på de ujævne grusveje på opkørslen til højderyggen Vejrhøjbuen i det vestlige Odsherred. Et dramatisk og tiltagende øde istidslandskab passerer forbi ruderne og giver fornemmelsen af at bevæge sig ind i en helt speciel verden. Hjemmesidens udsendte er taget med Geopark Odsherreds geolog Jakob Walløe Hansen med ud i naturen for at få demonstreret geopark-app'en, "Landskabet som isen skabte". En app, som er blevet udviklet i håb om at øge folks interesse for, hvordan Odsherreds spændende landskabsformer er opstået.

- App'en kan livliggøre det landskab, vi ikke kan se. Den viser, hvordan vi mener geoparken har set ud tidligere og er derfor et af de allerbedste redskaber til at forstå Geopark Odsherreds landskab, fortæller Jakob begejstret, mens vi nærmer os turens mål, Vejrhøj, beliggende hele 121 meter over havets overflade.

Vi parkerer bilen og traver det sidste stykke ad en natursti og henover en mark, hvor udsigtspunktet Vejrhøj troner på toppen af en gravhøj. Selv på en diset dag som denne er bakkerne og højdeforskellene spektakulære. Alligevel er det mere end almindeligt svært at forestille sig, hvordan landskabet har ændret sig gennem tiderne bl.a. som følge af gletsjernes fremmarch under den seneste istid.

Download app til iPhone & iPad

Fortiden bliver levende
Men fra toppen af Vejrhøj bliver vi pludselig vidner til noget forunderligt: Fire store mammutter krydser et goldt tundralandskab omkring os, mens skrigene fra en flok kragefugle skærer gennem luften. Det kunne minde lidt om en scene fra Disney-tegnefilmen "Ice Age", men faktisk udspiller det hele sig lige foran vores øjne på denne råkolde februar-dag i 2015: Vi er med ét rejst 25.000 år tilbage i tiden!

Selvom tidsrejsen udelukkende foregår inde i en app på den medbragte iPhone, så er effekten stadig imponerende realistisk, fordi de levende billeder på skærmen følger vores bevægelser, når vi peger telefonen i forskellige retninger i landskabet.

-Forestil dig, at du står midt inde i en kugle, hvor du frit kan dreje din iPhone eller iPad hvor som helst hen og pege på alle vinkler uden undtagelse. Ligegyldigt hvor du peger enheden hen, får du ved hjælp af 3D-grafik en levende gengivelse af, hvordan man mener, at Vejrhøjs omkringliggende landskab lige foran dig har set ud for 25.000, 17.000 og 7.000 år siden - og endelig i 1920, hvor inddæmningen af fjordarealerne nærmede sig sin afslutning. Fire vidt forskellige scenarier, der alle adskiller sig fra, hvordan landskabet ser ud i dag. For at gøre oplevelsen så livagtig som muligt støder man undervejs på fortidige dyr på vej gennem landskabet og fugleflokke på træk, forklarer Jakob.

Med et tryk på skærmen sender Jakob os fluks en tur 8000 år længere frem i tiden. Og her venter os et imponerende skue, da vi vender blikket mod Lammefjords inddæmmede arealer mod nordøst, læner nakken tilbage og peger skærmen skråt opad mod himmelen. For nu kigger vi samtidig direkte ind i en enorm isgletsjer, der tårner sig monumentalt op foran os.

-Sådan her har det formentlig set ud, når en gletsjer med en højde på et par hundrede meter har bevæget sig ind gennem Lammefjord for omkring 17.000 år siden, fortæller Jakob. -Gletsjeren har på sin vej skabt den randmoræne, vi i dag kender som bakkekammen Vejrhøjbuen.

Download app til iPhone & iPad

Hotspottet Vejrhøj
Vejrhøj fungerer som geopark-app'ens såkaldte hotspot. Med "hotspot" menes det præcise sted, hvor brugeren skal stå placeret for at få det fulde udbytte af app'en.

-Faktisk virker app'ens 3D-funktion hvor som helst, men det er kun når man står på Vejrhøj, at man kan se, hvordan det nutidige landskab lige foran ens øjne har set ud i forskellige tidsnedslag, uddyber Jakob.

Når valget af hotspot er faldet lige netop på Vejrhøj, skyldes det, at man herfra kan spotte vidt forskellige og meget tydelige landskabstyper, som hver især har været stærkt medvirkende til, at Odsherred nu er optaget som geopark i det UNESCO-støttede Global Geoparks Network.

-Det er vigtigt at forstå, at geoparken ikke er noget værd uden mennesket, understreger Jakob. -Området rundt om Vejrhøjbuen er nemlig både et naturlandskab og et kulturlandskab. Det rummer bl.a. en massiv kløft mellem Vejrhøj og Esterhøj, som i virkeligheden er en smeltevandsrende skabt af millioner og atter millioner liter smeltevand fra en enorm istidsgletsjer. Og retter man blikket mod øst, mødes øjet af Lammefjords menneskeskabte landskab med flade, inddæmmede landbrugsarealer.

Information og underholdning samlet ét sted
Den isnende kolde februar-vind er begyndt at gå igennem marv og ben, så vi beslutter at vende næsen hjemad. Men på traveturen ned fra Vejrhøj bundfælder det sig hos hjemmesidens udsendte, hvad det er, som gør geopark-app'en helt speciel. Den kan populært sagt lægge et andet billede oven på virkeligheden og fungere som et fascinerende og lærerigt vindue til geopark-landskabets fortid og forandring. På vej hen til den varme bil uddyber Jakob:

-App'en tilhører genren "infotainment" - en kombination af information og underholdning. Det smarte er, at den livagtige 3D-grafik kombineres med klikbare infopunkter fyldt med uddybende oplysninger, som læner sig op ad geoparkens hovedtemaer: Landskabet, kunsten, råvarerne og kulturhistorien. På den måde fungerer app'en helt perfekt som en appetitvækker til, at folk går hjem og søger efter endnu mere info om, hvad geoparkens landskab er for en størrelse.

Download app til iPhone & iPad

 

Reportage: Thomas Bilde

Følg VisitOdsherred: